W ubiegły czwartek (13.12) w siedzibie Lokalnej Grupy Rybackiej Kaszuby w Chmielnie odbył się finał konkursu kulinarnego „Święta z rybką i nie tylko…”. W rywalizacji wzięło udział 45 uczestników, łącznie przygotowując 57 potraw. Zmagały się ze sobą m.in. osoby prywatne, koła gospodyń wiejskich, a także uczniowie z ZSP Somonino.
W konkursie mogli uczestniczyć wszyscy mieszkający bądź prowadzący działalność na obszarze LGR Kaszuby, obejmującym gminy: Kartuzy, Chmielno, Sierakowice, Somonino, Sulęczyno, Stężyca oraz Przodkowo. Każdy z uczestników przygotowywał potrawy na własny koszt i z własnych produktów.
Zmagania odbywały się w trzech kategoriach: potrawa rybna, kaszubskie danie wigilijne oraz słodki przysmak bożonarodzeniowy. Trzyosobowe jury oceniało dania pod kątem walorów smakowych, estetyki przygotowania, a także związku z tradycją regionalną. Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe o wartości 7,3 tys. zł.
Nie tylko o jedzeniu
Podczas obrad jury na miejscu odbywały się bożonarodzeniowe warsztaty z przygotowywania ozdób świątecznych, które prowadziły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Marzëbiónci” z Długiego Krza. Jako tradycyjna grupa kolędnicza wystąpili też uczniowie Szkoły Podstawowej w Chmielnie. Pojawiły się takie postacie jak: bocian, kominiarz, kozioł, śmierć, diabeł, baba, chłop i anioł. Podczas przedstawienia przebierance płatali różne figle, bawiąc gości i, przede wszystkim, przybliżając stary kaszubski zwyczaj kolędowania.
Konkurs organizowały Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby w Chmielnie oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Marzëbiónci” z Długiego Krza.
Zobacz też: Dzień Dobry TVN, Przepisy Jakuba Kasprzaka - Świąteczna ryba
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?