Umowa między PŻB, a kołobrzeską szkołą branżową już podpisana, a pierwsza dwójka uczniów rozpocznie praktyki już podczas rozpoczynających się ferii zimowych. O tym jak ciekawa to propozycja dla młodych ludzi powiedziała nam Sylwia Łuców, kierownik szkolenia praktycznego w ZS nr 2 w Kołobrzegu: - To super sprawa! Dodatkowa możliwość rozwinięcia skrzydeł przez naszych uczniów. Dotąd najczęściej odbywali praktyki w kołobrzeskich hotelach, restauracjach, lokalach gastronomicznych. I oczywiście mogli tam zyskać wiedzę praktyczną na wysokim poziomie. Najlepiej świadczy o tym fakt, że mamy absolwentów, którzy zostali cenionymi szefami kuchni. Natomiast współpraca z PŻB, to nowe horyzonty, szansa na to, by uwierzyli, że mogą sięgać dalej, np. znajdując pracę w miejscu, które pozwoli poznać trochę świata, zyskać zupełnie nowe doświadczenia, może przeżyć jakąś przygodę.
Jak słyszymy, patriotyzm lokalny nie jest tu bez znaczenia: - Świetnie, że dogadaliśmy się z tak znaczącą firmą, która ma siedzibę w Kołobrzegu – podkreśla Sylwia Łuców. Takie praktyki, to też okazja dla pracodawcy, by wykształcić sobie przyszłego pracownika.
W ferie i wakacje, przyszli kucharze będą więc odbywać dwutygodniowe praktyki na jednostkach pływających do Szwecji. Na uczniów czekają promy: Baltivia, Cracovia, Mazovia, Nova Star, Wawel – kursujące z portów w Gdańsku i Świnoujściu.
Co ważne, w ramach współpracy z Ośrodkiem Szkoleniowym „Libra” w Kołobrzegu, uczniowie przeszli szkolenia morskie w zakresie zintegrowanego bezpieczeństwa wg. Konwencji STCW (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers). To niezbędna formalność, wymagana od osób pracujących na statkach. Zdobyte przez nich certyfikaty są ważne 5 lat.
Jest tylko jeden szkopuł – na promach mogą pracować osoby pełnoletnie. - A większość uczniów kończy szkołę mając 17 lat – mówi Sylwia Łuców. Jednak są i tacy, którzy kończąc 18-tkę wcześniej i „załapią” się na promowe praktyki.
Jak mówi nam Michał Arciszewski, rzecznik PŻB S.A.: - Sukcesywnie, do końca bieżącego roku szkolnego, w praktykach będą uczestniczyły kolejne osoby. W tym czasie wiedzę i doświadczenie w zawodzie kucharza poszerzy docelowo kilkunastu uczniów. Zarząd PŻB S.A. podjął decyzję, że będą to praktyki odpłatne, co dla wielu uczniów jest dodatkową motywacją do ich odbycia właśnie na naszych promach.
Rzecznik podkreśla, że uczniowie szkół średnich i uczelni branżowych od lat odbywają praktyczną naukę zawodu w Polferries i dodaje: - Nasza firma to nie tylko praca na morzu - działamy bardzo prężnie również na lądzie. W minionym roku uczennice jednej z polskich szkół średnich odbyły, trwające ponad tydzień, praktyki w terminalu w Ystad.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?