MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Takie właściwości jak woda po ciecierzycy ma też woda po...
fot. TJENA (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po fasoli

Takie właściwości jak woda po ciecierzycy ma też woda po gotowaniu fasoli (a także zalewa z puszki), a to znacznie bardziej popularna roślina.

Przygotowuje się ją i wykorzystuje tak samo, jak wodę po ciecierzycy, czyli jako zamiennik białka jaj. Również ona bywa nazywana aquafabą. Bardziej wszechstronna jest woda po fasoli białej, bo po czerwonej będzie wpływała na kolor potrawy – choć w przypadku np. musu czekoladowego z aquafaby, może to być dodatkową zaletą.

Zobacz również

Mostek Festiwalowy uroczyście otwarty. Wkrótce startuje pierwszy koncert festiwalu

Mostek Festiwalowy uroczyście otwarty. Wkrótce startuje pierwszy koncert festiwalu

Szokująca historia! Dwaj mężczyźni weszli do domu i zabrali maleńkie dziecko

Szokująca historia! Dwaj mężczyźni weszli do domu i zabrali maleńkie dziecko

Polecamy

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

HIT DNIA
Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać