Idealne ciasto na pierogi. Co dodać, aby było elastyczne? Gospodynie wiejskie mają swoje sposoby. Z jajkiem, bez jajka, może z olejem?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Idealne ciasto musi być gładkie i plastyczne. Jedni twierdzą, że sekretem jest jajko, drudzy stawiają na klasyczną masę z mąki i wody. Jakie przepisy najczęściej pojawiają się w polskiej kuchni?
Idealne ciasto musi być gładkie i plastyczne. Jedni twierdzą, że sekretem jest jajko, drudzy stawiają na klasyczną masę z mąki i wody. Jakie przepisy najczęściej pojawiają się w polskiej kuchni? 123rf/shaiith
Ciasto na pierogi - już dziś wielu z nas przygotowuje pierogi z wybranym farszem. Hurtowe ilości trafiają do zamrażalnika, aby potem ugotowane lub podsmażone raczyć swoim smakiem nasze kubki smakowe. Jak Polska różnorodna, tak wiele jest przepisów. O sukcesie całego dania stanowi ciasto. Gospodynie prześcigają się w pomysłach na cudowny, sekretny składnik, który sprawi, że właśnie ich ciasto będzie idealne. Z jajkiem, bez jajka, z olejem a może z masłem? Jakie przepisy na pierogi cieszą się popularnością? Święta tuż tuż, pora zabrać się za planowanie menu.

Spis treści

Siła tkwi w cieście. Tegoroczne pierogi będą drogie? Nie do końca

Chciałoby się powiedzieć, że jest na świecie jeden konkretny przepis na ciasto na pierogi. Niestety, ten idealny nie istnieje, a każdy, kto kilka razy w życiu lepił pierogi, ma ten, który wychodzi mu najlepiej. Najważniejsze, aby ciasto nie było gumowe i ładnie okalało nadzienie. Przygotowanie nie jest trudne, wymaga maksymalnie 3-4 składników w zależności od preferencji. Wiele gospodyń potwierdza, że w obliczu inflacji pierogi będą jednym z najtańszych dań na wigilijnym stole. Mimo że drożeją mąka, jaja, warzywa, ugotowanie garnka klasycznych pierogów z kapustą i grzybami wciąż będzie bardziej opłacalne niż wystawienie np. półmiska smażonych karpi.

Ciasto na pierogi z mąki i wody

Najprostsze ciasto wychodzi z połączenia mąki z wodą. Tu istotna jest jednak temperatura wody. Musi być gorąca, nie wrząca, ale też nie letnia. Trzeba wybrać dobry moment i połączyć składniki, oprószając je solą. Wyrobione ciasto powinno odczekać kilkanaście minut, zanim zostanie rozwałkowane. Sekretem jest długie ugniatanie – ciasto będzie bardziej foremne i ładnie zaklei się z farszem. Nie będzie też zasychać i się kruszyć.

Przepis na klasyczne ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka

Niektórzy twierdzą, że ciasto z samej mąki i wody jest zbyt suche. W książkach kucharskich można znaleźć przepisy z dodatkiem jajka lub masła. Jak je wykonać? Bazą oczywiście jest mąka, do której dodajemy sól, miękkie masło, jajka (bądź żółtka, w zależności od przepisu) i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Uzyskana masa powinna być plastyczna i rozciągliwa. Podobnie, jak w powyższej recepturze, ciasto powinno chwilę odczekać. Będzie też miało kremowy kolor ze względu na dodanie jajka.

Przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajka:

  • 650 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • ok. 300 ml ciepłej wody.

Zamiennikiem jajka może być masło. Ciasto staje się wtedy kleiste i delikatne, wyczuwalny jest również maślany smak.

Gospodynie z Golęczowa radzą, by ciasto finalnie było twarde, będzie łatwiej dzielić je na części do rozwałkowania. Przykładowy przepis:

  • 400 g mąki,
  • łyżeczka masła lub margaryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szklanka gorącej wody.

To też może Cię zainteresować

Ciasto na pierogi z olejem

Jak nie jajko, masło, to może olej? Nasze babcie przygotowują ciasto również z użyciem tego składnika. Do mąki z gorącą wodą dodaje się olej, dzięki czemu masa bardzo łatwo się klei. Kulę ciasta należy odstawić na kwadrans i dopiero potem rozwałkowywać.

Przykładowy przepis gospodyń wiejskich z Anielina:

  • 500 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 ml gorącej wody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Tristar

Tristar SNOWPOWER 195/55R16 87H

302,00 zł170,00 zł-44%
miejsce #2

Continental

Continental WinterContact TS 870 205/55 R16 91H

550,00 zł459,00 zł-17%
miejsce #3

Nexen

Nexen WINGUARD SPORT 2 WU7 205/45R17 88V XL FR 3PMSF

480,00 zł408,00 zł-15%
miejsce #4

Kormoran

KORMORAN SNOW 205/55R16 91H

296,00 zł256,00 zł-14%
miejsce #5

Bridgestone

Bridgestone Blizzak Lm005 235/55R17 103V

829,00 zł735,54 zł-11%
miejsce #6

Sava

Sava Eskimo S3+ 185/65R15 88T

301,05 zł273,23 zł-9%
Materiały promocyjne partnera

24 listopada to dzień buraka! - video flesz

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Ja nie dodaję ciepłej wody tylko lekko gazowaną cisowiankę, dzięki temu ciasto staje się bardziej plastyczne i później wychodzi dużo aksamitniejsze.
Wróć na kolobrzeg.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie