Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza PIZZA w Stargardzie. TOP 10 restauracji z pizzą w Stargardzie według internautów Tripadvisor. Międzynarodowy Dzień Pizzy 2020

Redakcja
Gdzie zjeść pizzę w Stargardzie? TOP restauracji
Gdzie zjeść pizzę w Stargardzie? TOP restauracji Pixabay
Międzynarodowy Dzień Pizzy 2020. Gdzie na pizzę w Stargardzie? Przedstawiamy wam top restauracji w Stargardzie gdzie zjecie pyszną pizzę. To najlepsze stargardzkie restauracje z pizzą według Tripadvisor.
Tylko prawdziwy fan pizzy odpowie bezbłędnie na wszystkie pytania!

W piątek 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Włosi go nie obchodzą, ale za to Polacy bardzo lubią świętować ten dzień.

Jakie wartości odżywcze ma pizza?

Klasyczna wersja pizzy ma około 10 g białka, nieco ponad 11 g tłuszczu, ponad 26 g węglowodanów, niecałe 2 g błonnika, a także sporo minerałów (m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas, cynk, miedź, mangan i selen) oraz witaminy: A, C, B6, B12, B1, B2, a także kwas foliowy. Około 40 g pizzy stanowi zaś woda.

Czy pizza rzeczywiście pochodzi z Włoch?

Za ojczyznę pizzy powszechnie uważa się Italię. Rodowód tej potrawy sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy pojawiła się klasyczna wersja pizzy, na cienkim cieście z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli, bazylii, pieprzu i... świeżej ryby! Samo słowo pizza ma jednak ponad tysiąc lat i można je odnaleźć w pismach pochodzących z 997 roku.

Źródła historyczne podają z kolei, że już w czasach starożytnych Greków sporą popularnością cieszyły się okrągłe placki z ciasta chlebowego, na które nakładało się warzywa, polewało oliwą z oliwek i doprawiało przyprawami.

Przepis na idealne ciasto na pizzę

- Mówi się, że najlepsza pizza to ta z Włoch - komentuje Joanna Latuszek, blogerka kulinarna. - Każdy może próbować doścignąć włoski ideał w domowym zaciszu. Jednak tu warto wiedzieć, że piec w restauracji jest nagrzany nawet do 400 st. C., a do wypieku pizzy powinno się używać dość trudno dostępnej mąki 0 lub 00. W domowych warunkach nie jesteśmy w stanie nagrzać piekarnik do tak wysokiej temperatury. Mimo wszystko pizza zrobiona samemu ma swój smak i urok.

Składniki na ciasto:
• 100 g mąki (50 g jasnej i 50 g pełnoziarnistej)
• 70 ml wody
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1/3 paczuszki suchych droższy
• szczypta soli

Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj i zagnieć na ciasto: mąkę z wodą, solą i drożdżami. Na końcu dodaj oliwę i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, by wyrosło.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto