Jak powstały lody?
Pierwsze wzmianki o deserach zrobionych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. W Europie także zajadali się tymi rarytasami nieliczni mieszkańcy starożytnego Rzymu i Grecji. Ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich gór były unikatowym posiłkiem w formie dzisiejszego sorbetu.
W Renesansie odkryto, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie włożony do naczynia z solą i lodem zostanie on zamrożony. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.
W Polsce w dwudziestoleciu międzywojennym modne stało się uczęszczanie do cukierni i lodziarni. Lody nabyć można było również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, oferta zaś zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.
Po wojnie produkcja lodów została rozwinięta na większą skalę. Lodziarze kręcili je w specjalnych maszynkach. Były podawane na andrutach lub waflach. Zaczęto sprzedawać również te na patyku. Lodziarnie w Kołobrzegu powstawały przy głównym placu i najbardziej uczęszczanych ulicach. Lody dostępne były tylko w okresie letnim, dlatego też był to deser, na który czekano przez cały rok i cieszył się on dużym zainteresowaniem w sezonie.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Obecnie lody robi się z gotowych proszków z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Wciąż jednak możemy spotkać w Kołobrzegu lodziarnie, w których podobnie, jak kiedyś wykonuje się pracę z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Kołobrzegu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Kołobrzegu
Rodzaje lodów dostępne w lodziarniach w Kołobrzegu
Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. W okresie letnim na każdym rogu możemy zobaczyć lodziarnie podające lody włoskie, z automatu oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Oprócz tego są jeszcze lody gałkowe. Do tego ciekawym zmrożonym deserem okażą się sorbety robione z owoców i wody.
Lody włoskie robi się z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.
Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.
Lody wegańskie różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. Są to zazwyczaj sorbety albo lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością są bardzo zdrowe.
To warto wiedzieć
Wyjątkowe smaki lodów
Rzemieślnicy z całego świata ścigają się w komponowaniu nowości. Chcą zwabić jak najwięcej klientów i z tego powodu oferują smaki oryginalne i rzadko spotykane. Im bardziej są kontrowersyjne, tym większa chęć spróbowania. Lodowa nowość wielokrotnie może okazać się magnesem dla tłumów klientów bądź kulinarną atrakcją danego regionu.
Do najdziwniejszych możemy zaliczyć smaki takie, jak:
- wasabi
- czosnek
- wędlina
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?