Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Po ile ryby w Kołobrzegu? Zajrzeliśmy do sklepiku na Targu Rybnym w porcie

Iwona Marciniak
Iwona Marciniak
W porcie rybackim w Kołobrzegu
W porcie rybackim w Kołobrzegu Iwona Marciniak
Do wyboru: dorsze (bałtyckie i atlantyckie), flądry, śledzie, łososie, karmazyny, miętusy, pstrągi - świeże, z lodu, mrożone też. Kołobrzeski port rybacki to jeden z obowiązkowych punktów zwiedzania kurortu, bez względu na porę roku. Na targu rybnym znaleźliśmy też szczupaki, sieje, makrele, morszczuki. Ceny w naszej galerii zdjęć;

O kołobrzeskim porcie rybackim sporo informacji znajdziemy na stronie internetowej Zarządu Portu Morskiego. Czytamy tu, że: "Kołobrzeg jest jednym z największych ośrodków rybackich w Polsce, co umożliwiło uruchomienie Targu Rybnego, czyli miejsca gdzie można kupić świeżą rybę z lokalnych połowów. Niemal każdego dnia rybacy rozładowują w porcie świeże ryby a część z tych połowów trafia właśnie na Targ Rybny. Targ Rybny przy ul. Szyprów 1 najlepiej odwiedzać z samego rana, wtedy znajdziemy tutaj wiele gatunków świeżych ryb najwyższej jakości. Na miejscu możliwe jest przygotowanie filetów, pakowanie próżniowe czy pakowanie do pojemników termicznych z lodem a nawet poznanie lokalnych przepisów na przygotowanie ryb".

Jakie gatunki ryb możemy spotkać na Targu Rybnym? Tego też się tu dowiemy:

"Bałtyk obfituje w wiele wspaniałych gatunków ryb, oto kilka najsmaczniejszych i najpopularniejszych w Kołobrzegu:

1. Śledź bałtycki – to nieco mniejsza odmiana śledzia oceanicznego. Doskonale smakuje zarówno wędzony, z patelni jak i w zalewie octowej. Ma niezwykle tłuste i wyraziste w smaku mięso.
2. Szprot, to jedne z najzdrowszych ryb na świecie. Polecane są nawet dla bardzo małych dzieci. Ich mięso jest soczyste i posiada małą zawartość tłuszczu. Jest źródłem niezwykle wielu cennych mikroelementów i witamin.
3. Dorsz to jedna z najczęściej kupowanych rya. Podbiła gusta ludzi ze względu na swe białe, delikatne i soczyste mięso. Odznacza się delikatnym smakiem i jest mało oścista.
4. Belona, to nieco mniej znana ryba, bardzo smaczna, chociaż jej mięso ze względu na dosyć małą zawartość tłuszczu jest nieco suche.
5. Flądra to niezwykle popularna ryba, w sezonie letnim uwielbiana przez turystów w postaci smażonej prosto z patelni. Ma białe, bardzo soczyste, smaczne mięso.
6. Turbot to mało znana ale doceniane ryba. Okazy łowione w Bałtyku osiągają nawet pół metra długości. Słynie z niezwykle smacznego mięsa, białego i delikatnego.
7. Łosoś. Naturalny łosoś bytujący od wieków w Bałtyku został nieco zapomniany, przez norweskiego łososia hodowanego na farmach. W porcie nadal można kupić dziko żyjące łososie poławiane w Bałtyku. Ma ona tłuste, soczyste mięso w charakterystycznym pomarańczowym kolorze. Mięso ma mało ości i jest bardzo zdrowe.

To najpopularniejsze ryby oferowane w porcie, jednak należy pamiętać, że gatunków w jakie obfituje nasz Bałtyk jest bardzo wiele. Na targu rybnym można okazjonalnie kupić ryby mało popularne ale co najważniejsze świeże i z naturalnych połowów.

Na Targu Rybnym nie ma stałych godzin otwarcia sklepów, zakupy możemy zrobić wtedy kiedy jest świeża ryba, najczęściej pomiędzy godziną 7 a 13".

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kolobrzeg.naszemiasto.pl Nasze Miasto