Spis treści
Różnorodne białka w diecie to niższe ciśnienie krwi
Zbilansowana dieta i umiarkowana aktywność to elementy stylu życia chroniącego przed wieloma współczesnymi problemami zdrowotnymi, w tym przed nadciśnieniem tętniczym. Uważa się także, że ryzyko jego rozwoju zwiększa jadłospis dostarczający nadmiar soli i nasyconych kwasów tłuszczowych
Najnowsze obserwacje dotyczą natomiast spożycia białek. Jak potwierdzili naukowcy z Południowego Uniwersytetu Medycznego w Chinach, u osób sięgających po różnorodne źródła białka ryzyko rozwoju nadciśnienia krwi jest mniejsze niż u tych, które stosują mało zróżnicowaną dietę. Jak czytamy na łamach czasopisma „Hypertension”, spożywanie wielu rodzajów produktów białkowych może zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego o 50 procent.
Badanie polegało na przeprowadzeniu ankiety żywieniowej co 2-4 lata, a warunkiem uczestnictwa w eksperymencie był udział przynajmniej w 2 z 7 rund ankietowania. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zdrowia ponad 12 tys. osób, z czego 53 proc. stanowiły kobiety, a 47 proc. – mężczyźni. Przeszkoleni dietetycy przez 3 dni zbierali szczegółowe informacje o spożywanych potrawach, a na podstawie uzyskanych danych ustalili główne źródła białka pokarmowego.
W analizie danych uwzględniono informacje o spożyciu konkretnych źródeł białka z dzienników żywieniowych uczestników. Należały do nich:
- pełne ziarna zbóż,
- oczyszczone ziarna zbóż,
- przetworzone mięso czerwone,
- nieprzetworzone czerwone mięso,
- drób,
- jaja,
- rośliny strączkowe.
Za każdy z tych produkt w jadłospisie naukowcy przyznawali uczestnikom jeden punkt. Każdy respondent mógł otrzymać od 0 do 8 punktów. Dodatkowo podczas trwania eksperymentu obserwowano, czy u uczestników rozwija się nadciśnienie tętnicze krwi.
Które produkty białkowe spożywać i na co zwrócić uwagę?
Na podstawie zebranych informacji ustalono, że osoby, które spożywają białko pokarmowe z różnych źródeł (więcej niż dwóch) chorują na nadciśnienie tętnicze o ponad połowę rzadziej, niż osoby jedzące mniej niż dwa wyżej wymienione produkty.
– Spekulowaliśmy, że spożywanie większej różnorodności białek i w odpowiedniej ilości może zagwarantować dostarczanie różnych niezbędnych aminokwasów, co przekłada się na lepszy stan odżywienia – podsumowali autorzy badania.
Monitoruj swoje ciśnienie
Choć było to badanie obserwacyjne, jego wyniki sugerują, że spożywanie w diecie wybranych białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi i przynieść korzyści dla serca. Na pewno nie będą to jednak produkty przetworzone – najważniejsze w diecie są pokarmy poddane jak najmniejszej obróbce kulinarnej. Teraz potrzebne są dalsze prace, które pomogą lepiej zrozumieć zaobserwowane zależności.
Należy przy tym pamiętać, że samo spożywanie białka z różnych źródeł nie sprawi, że ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze krwi spadnie samoistnie. Konieczna jest również eliminacja z jadłospisu nadmiaru sodu i soli oraz produktów przetworzonych, zwłaszcza z dodanym cukrem i białą mąką. Warto także podejmować umiarkowaną aktywność fizyczną na poziomie 150-300 minut tygodniowo, co wspiera funkcjonowanie układu krążenia.
Skuteczną dietą w walce z nadciśnieniem tętniczym krwi, która zwiera różnorodne źródła białka, a także pokrywa zapotrzebowanie na niezbędne witaminy i związki mineralne, jest dieta DASH.
Źródło: Hypertension: Protein variety may be key Medical News Today
Wygodne buty sportowe idealne na spacer!
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?