7 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/be/df/64ec84db400c9_o_large.jpg)
fot. Pixabay.com
Szukaj szyszek chmielu, dzikiej róży i owoców głogu. Dzikie rośliny i chwasty, które zbierzemy we wrześniu. Jak je wykorzystać?
Owoce dzikiej róży
Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości. Surowiec jest bogaty w witaminę C (300-3000 mg w 100 g), a także inne cenne związki, m.in. karotenoidy, flawonoidy i związki mineralne. Przetwory spożywa się w trakcie infekcji, a herbatka z całych nibyowoców działa łagodnie moczopędnie i pobudza przemianę materii – podaje Strona Zdrowia.
Jeśli chcemy zrobić sok wystarczy nam kilogram owoców i cukier oraz przegotowana woda. Usuwamy z owoców pestki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoików lub butelek, obficie zasypujemy cukrem i odstawiamy. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy przegotowaną wodę, zamykamy naczynia i pasteryzujemy.