Nasza Loteria

Szybka pizza Margherita na imprezę. Wypróbuj tradycyjny przepis na chrupiące brzegi i cienki spód. Kolory składników mają znaczenie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa pizza Margherita to przysmak pochodzący z Włoch. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pizzy.
Domowa pizza Margherita to przysmak pochodzący z Włoch. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pizzy. Anna Daniluk
Pizza Margherita to klasyczny, a nawet podstawowy rodzaj włoskiego placka. Wypiek ma szczególnie znaczenie, gdyż kolory mozzarelli, sosu pomidorowego i listków bazylii przypominają barwy włoskiej flagi. Dobrze zrobiona pizza Margherita jest też sprawdzianem umiejętności kucharza. Zobacz przepis na przepyszną pizzę Margheritę.

W skrócie

Klasyczna pizza Margherita to wypiek stworzony na cześć włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która panowała między 1878 a 1900 rokiem. Książka „Italia na talerzu” autorstwa Francois-Regis Gaudry informuje, że pizzę Margheritę po raz pierwszy podano w 1889 roku. Wypiek jak wspomniano, ma patriotyczny charakter przez kolor użytych składników. Do jego przygotowania potrzeba wyrośniętego ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego, mozzarelli i listków bazylii. Opcjonalnie po upieczeniu mozzarelle można posypywać startym parmezanem oraz równomiernie polać chlustem oliwy z oliwek.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania pizzy Margherita

Pizza Margherita – przepis na włoski przysmak

Liczba porcji: 1 duża pizza albo 2 małe,
Czas przygotowania: maksimum 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej na pizzę typ 00,
  • 255 ml wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 10 g soli,
  • 2 g suszonych drożdży.

Dodatki na wierzch:

  • 250 g mozzarelli po odsączeniu lub 2 kulki,
  • 80 ml sosu pomidorowego do pizzy lub passaty pomidorowej doprawionej ząbkiem czosnku, 2 suszonymi pomidorami, suszoną bazylią i oregano,
  • 1 łyżka oleju do posmarowania brzegów,
  • listki bazylii do dekoracji.

Jak zrobić pizzę Margheritę?

Przygotowanie:

  1. Ze składników na ciasto należy zagnieść zwartą kulę i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Najlepiej zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  2. W tym czasie należy odsączyć mozzarellę, pokroić ją na plastry oraz przygotować sos do pizzy. Można także oderwać świeże listki bazylii, umyć je pod bieżącą wodą i osuszyć.
  3. Piekarnik należy rozgrzać do 240° Celsjusza z termoobiegiem z blachą do pieczenia wstawioną na najniższej półce.
  4. Ciasto na pizzę należy rozłożyć na papierze do pieczenia. Można je podzielić na pół i zrobić dwie mniejsze placki lub jeden duży.
  5. Brzegi można cienko posmarować oliwą z oliwek lub olejem przy pomocy pędzelka silikonowego.
  6. Na wierzchu należy rozsmarować sos pomidorowy i rozłożyć plastry mozzarelli.
  7. Pizzę Margheritę należy ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia i piec przez 9 minut.
  8. Po upieczeniu należy placek ostudzić przez chwilę i po wierzchu trzeba rozsypać listki świeżej bazylii.
  9. Pizza Margherita jest najsmaczniejsza podawana na gorąco.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania pizzy Margherita

Przepisy na domową pizzę

Zachęcamy do zrobienia domowej pizzy z salami i rukolą, albo kontrowersyjnej w niektórych kręgach smakoszy pizzy hawajskiej, czyli podawanej z kawałkami słodkiego ananasa. Na przyjęcie w gronie znajomych można także przygotować apetyczne pizzerinki, które znikają w mgnieniu oka.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybka pizza Margherita na imprezę. Wypróbuj tradycyjny przepis na chrupiące brzegi i cienki spód. Kolory składników mają znaczenie - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aneta
Moja siostra ostatnio jak zrobiła spód do pizzy w kohersenie to ojejju. Zupy czy główne dania też dobre wychodzą, aż zaczęłam się zastanawiać czy samej nie kupic a teraz jest na promocji wiec kusii
Wróć na kolobrzeg.naszemiasto.pl Nasze Miasto