Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wegetariańskie pulpety z kaszy jaglanej. Sprawdź przepis na wyśmienite danie bez grama mięsa. Tym daniem poratujesz domowy budżet

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chrupiące pulpety z kaszy jaglanej to idealne danie dla wegetarian. Upieczone kulki można gotować chwilę w sosie lub polać nim pulpety przed podaniem.
Chrupiące pulpety z kaszy jaglanej to idealne danie dla wegetarian. Upieczone kulki można gotować chwilę w sosie lub polać nim pulpety przed podaniem. Getty Images/marcomayer/zdjęcie ilustracyjne
Kasza jaglana to uniwersalny składnik wykorzystywany do dań słodkich i słonych. Świetnie sprawdza się jako baza do zrobienia aromatycznych pulpetów z kaszy jaglanej. Danie jest tanie i smaczne, szczególnie polecamy podawać je z tradycyjnym sosem koperkowym, który nada im wyśmienitego smaku. Zobacz przepis na proste pulpety z kaszy jaglanej.

W skrócie

Kasza jaglana to produkt przygotowywany z prosa. Część osób podchodzi do niej ostrożnie, z racji specyficznego smaku. Aby kasza była smaczniejsza, przed gotowaniem proponujemy uprażyć ją w garnku o grubym dnie. Kasza będzie pyszna, gdy przed zalaniem wodą nabierze złoto-brązowego koloru i będzie pachnieć orzechowo. Podpowiadamy sposób na pulpety z kaszy jaglanej z warzywami.

Pulpety z kaszy jaglanej – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 285 g ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 10 g suszonej bazylii,
  • 10 ml oleju,
  • 1 jajko,
  • 100 ml wody,
  • 80 g bułki tartej,
  • 3 g soli,
  • 10 g nieaktywnych płatków drożdżowych albo 20 g startego parmezanu,
  • Do obtoczenia: 50 g bułki tartej.

Jak zrobić pulpety z kaszy jaglanej?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza.
  2. Cebulę trzeba umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Warzywa należy przesmażyć na oleju z suszoną bazylią.
  4. W robocie kuchennym lub przy pomocy blendera ręcznego trzeba zmiksować na gładką masę ugotowaną kaszę jaglaną z warzywami.
  5. Następnie trzeba dolać powoli wodę.
  6. W szerokiej misce trzeba połączyć masę jaglaną z bułką tartą, solą, płatkami drożdżowymi lub parmezanem. Masę na pulpety z kaszy jaglanej trzeba odstawić na 5 minut i połączyć z jajkiem.
  7. Zwilżonymi wodą dłońmi należy formować pulpety i obtaczać w bułce tartej.
  8. Pulpety z kaszy jaglanej należy układać równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Danie należy piec przez 35-40 minut w piekarniku.

Czytaj także:

Sposób podania

Pulpety z kaszy jaglanej świetnie smakują podane z kremowym sosem. Upieczone pulpety, mogą być gotowane w sosie koperkowym albo podane w towarzystwie sosu pieczarkowego. Pulpety z kaszy jaglanej z piekarnika można także serwować z tradycyjnym sosem pomidorowym.

Przyprawy do pulpetów

Domowe pulpety z kaszy jaglanej można także doprawić bardziej wyrazistymi w smaku przyprawami. Świetnie sprawdzi się podsmażony z cebulą mielony kmin rzymski, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, a nawet suszone płatki chili. Jako przyprawę nadającą pulpetom smak umami można stosować suszone pomidory.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wegetariańskie pulpety z kaszy jaglanej. Sprawdź przepis na wyśmienite danie bez grama mięsa. Tym daniem poratujesz domowy budżet - Strona Kuchni

Wróć na kolobrzeg.naszemiasto.pl Nasze Miasto