Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Amerykańskie ciasto marchewkowe z lukrem z serka. Tak pyszne i delikatne, że rozpływa się w ustach. Zrobisz je szybko i bez trudu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na pyszne ciasto? Proponuję sprawdzony przepis na najlepsze ciasto marchewkowe z lukrem z kremowego serka. Zobacz, jak go wykonać. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Masz ochotę na pyszne ciasto? Proponuję sprawdzony przepis na najlepsze ciasto marchewkowe z lukrem z kremowego serka. Zobacz, jak go wykonać. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto marchewkowe z lukrem z serka to prawdziwy smakołyk, popularny w amerykańskiej kuchni. Nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Jest idealnie wilgotne, słodkie i puszyste. Gwarantuję, że zjesz je do ostatniego okruszka. To idealny wypiek na co dzień i na specjalne okazje. Przekonaj się, jaki jest delikatny i pyszny. Wypróbuj sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe.

W skrócie:

Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Zrobisz je bez trudu

Jeśli masz ochotę na pyszne, domowe ciasto, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Ciasto marchewkowe z lukrem z serka jest tak pyszne, że znika w mgnieniu oka. Dodatkowo jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować składniki i dodać startą marchewkę. Serkowy lukier to pyszne połączenie utartego z cukrem masła z dodatkiem kremowego serka. To charakterystyczny dodatek do amerykańskiego ciasta marchewkowego. By lukier miał pyszną, kremową konsystencję warto wyjąć ciasto z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.

Przepis na ciasto marchewkowe z lukrem z serka

czas przygotowania: 1,5 godziny
porcja na: małą blaszkę np. 22 × 22 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 220 g marchewki, waga po obraniu i starciu,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 200 ml oleju,
  • 2 jajka duże,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • szczypta soli,

lukier z serka:

  • 250 g serka kremowego np. mascarpone, w temperaturze pokojowej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g masła miękkiego,

Jak zrobić ciasto marchewkowe w amerykańskim stylu?

  1. Umyj i obierz marchewkę. Zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach.
  2. W misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli oraz imbir.
  3. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
  4. Nie przerywając ucierania, wlewaj powoli olej.
  5. Wsypuj porcjami suche składniki.
  6. Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj.
  7. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ok. 35 minut w 170 stopniach.
  9. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
  10. Przygotuj krem: utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem. Dodaj serek i wymieszaj.
  11. Przekrój ciasto na dwa blaty. Pierwszy posmaruj połową serowego lukru, przykryj drugim ciastem. Wierzch posmaruj resztą serowego lukru. Możesz zrobić ozdobne wzorki widelcem.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Amerykańskie ciasto marchewkowe z lukrem z serka. Tak pyszne i delikatne, że rozpływa się w ustach. Zrobisz je szybko i bez trudu - Strona Kuchni

Wróć na kolobrzeg.naszemiasto.pl Nasze Miasto