MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Chcesz mieć zdrowe serce i uniknąć zawału? Koniecznie wyeliminuj te nawyki. Sprawdź, które czynniki zwiększają ryzyko zawału serca

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Zobacz również

Nowości w budżecie obywatelskim w Częstochowie. Wkrótce ruszy nabór wniosków

Nowości w budżecie obywatelskim w Częstochowie. Wkrótce ruszy nabór wniosków

Hakiel ponownie zostanie ojcem! Dominika jest w ciąży!

Z OSTATNIEJ CHWILI
Hakiel ponownie zostanie ojcem! Dominika jest w ciąży!

Polecamy

Stroje kąpielowe dla puszystych. Te modele optycznie odejmą kilka kilogramów!

Stroje kąpielowe dla puszystych. Te modele optycznie odejmą kilka kilogramów!

Dieta na krew. Potrzebujesz nie tylko żelaza!

HIT DNIA
Dieta na krew. Potrzebujesz nie tylko żelaza!

Odnaleziono najwyższe rodzime drzewo Polski. Nie uwierzysz, gdzie rośnie ten gigant

Odnaleziono najwyższe rodzime drzewo Polski. Nie uwierzysz, gdzie rośnie ten gigant