Restauratorzy, właściciele barów i kafejek znów zapraszają. Ale obowiązują obostrzenia

Iwona Marciniak
Iwona Marciniak
Dorsza od Rewińskiego zjemy już w lokalu lub przy stolikach na zewnątrz
Dorsza od Rewińskiego zjemy już w lokalu lub przy stolikach na zewnątrz Ryby Rewiński
Do tej pory, kto mógł, przygotowywał potrawy na wynos. Część decydowała się na organizowanie dowozu do klienta. Hotelowe restauracje w wielogwiazdkowych hotelach zamieniały się w delikatesy serwujące własne, ekologiczne przetwory, zdrowe pieczywo i markowe wina. Jednak wiele kołobrzeskich barów, kafejek czy lodziarni, na czas pandemii zamarło. Przynajmniej kilka z nich nie przetrwało kryzysu. Właściciele większości, kołobrzeskich lokali gastronomicznych, w wielkim napięciu czekali na sygnał. W końcu przyszedł 18 maja.

MAMMA - free people space przy ul. Towarowej, klimatyczna restauracja serwująca włoską kuchnię, zaledwie 13 lutego rozpoczęła działalność. Przywodząca wystrojem skojarzenia z siecią siecią zielonych restauracji ORZO people-music-nature, dokładnie miesiąc później musiała zamknąć podwoje z powodu koronawirusa. Gdy tylko stało się to możliwe zaczęła serwować dania na wynos. - Podjęliśmy decyzję o zamknięciu kuchni - podkreśla Urszula Kokoszczyk, menadżer lokalu. - Specjalizujemy się w daniach slow food, potrawach ze świeżyc h produktów. Transport na odległość by im nie służył. Zostawiliśmy więc naszą pizzę.
Gdy ogłoszono powrót do korzystania z gastronomii w lokalach, w MAMMIE ruszyły przygotowania: - Na szczęście mamy tyle przestrzeni, że nie stracimy wielu miejsc - mówi Urszula Kokoszczyk. - Dokonaliśmy za to przemeblowania. Mamy wszystkie konieczne środki ochrony, prowadzimy regularną dezynfekcję. Pracujemy już z prawie pełnym menu. Cały zespół odetchnął z ulgą, Wystarczyło spojrzeć na nasze twarze gdy spotkaliśmy się w MAMMIE w poniedziałek. Nikt nie stracił pracy. Rezerwacje ruszyły jeszcze przed poniedziałkiem.

Ryba musi być

Smażalnia Rewiński przy promenadzie nadmorskiej, to w Kołobrzegu miejsce niemal kultowe. Przez czas epidemii, chyba pierwszy raz w historii, ryby od Rewińskiego można było zamówić z dwozem. Z uproszczonego menu. Od początku maja, gdy na Bulwarze Szymańskiego i na plaży zaczęło się robić tłoczno, smażalnia jest czynna od godz. 11 do 20. - Nie mogliśmy wystawić stolików, ale kolejka nie malała. - mówi Rafał Kolikow, właściciel. - Miło było widzieć, że ludzie kupowali rybę i przysiadali choćby na plaży.
Od poniedziałku w lokalu jest o połowę mniej miejsc. Wydzielono strefy, np. na kolejkę, w której trzeba przestrzegać zachowania 1,5 metrowej odległości między klientami. - zniknęły samoobsługowe dozowniki z ketchupem, czy chrzanem, my je nakładamy - wylicza Rafał Kolikow. - Mamy przyłbice, maseczki, rękawiczki, oznakowanie, który stolik jest już zdezynfekowany.

U Szalonego Greka pod kontrolą

- Zapraszamy do co drugiego stolika - mówi z kolei Krzysztof Nowak, właściciel Restauracji Szalonego Greka przy ul. Morskiej. - Wszystko robimy na świeżo i na świeżo trzeba nasze potrawy jeść, więc z dowozu zrezygnowaliśmy, ale działały nasze delikatesy . Teraz spełniliśmy wszystkie wymogi i serwujemy już prawie pełne menu. Jest musaka, jest udziec jagnięcy. Jakoś to przeżyliśmy i serdecznie zapraszamy.

To początek naszego raportu z "odmrażania" kołobrzeskiej gastronomii. Zachęcamy do nadsyłania zdjęć ze swoich lokali na adres mailowy: iwon[email protected] Razem zaprosimy do nich naszych Czytelników!

Paweł Szrot ostro o "Zielonej Granicy"."To porównanie jest uprawnione"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kolobrzeg.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie